14:00

IF Karlstad Fotbollutveckling

Referat

Referat: Strömtorps IK - IF Karlstad Fotbollutveckling

Lördagen blev tung på flera sätt. På vägen mot Strömtorp för att se U-lagets match mörknade himlen och det var som att närma sig Mordor. Men det skulle bli värre. Gräsplaner på våra breddgrader i april är sällan bra, men det är ändå en speciell känsla att gå ut till årets första gräsmatch. En ojämn plan, med gult gräs gav löften om en svårspelad och tungsprungen match. Och med Strömtorp på andra planhalvan var det fysisk fotboll att vänta. För att ta det till ytterligare en nivå så öppnar sig den mörkgråa himlen när domaren blåser igång matchen. Fyra grader och kraftigt regn är inte optimalt för spelare och domare och definitivt inte för publiken som dessutom betalt för att stå på en läktare utan tak. Osökt söker sig tankarna till ungdomens tipsextralördagar med en grå stålstadskuliss insvept i dimma och regn med 22 män som krigar på en lerig plan. Och det gillade jag då och nu.

Spelarna på planen struntade högaktningsfullt i de yttre betingelserna och U-laget i sitt vita ställ öppnar matchen på högsta växel. Våra killar kommer i våg efter våg mot hemmalagets mål, men utan att få in bollen. Under första kvarten har Strömtorp inte bollen under kontroll på vår planhalva en enda gång. Så fort vi tappar bollen så är återerövringen omedelbar. Efter den furiösa första kvarten, jämnar spelet ut sig och det blir lite mer av ett ställningskrig. Strömtorp har en tydlig spelidé med raka bollar på två starka uppspelspunkter där en möter och en går i djupet. Sista kvarten av första halvlek tillhör Strömtorp, som kommer till några halvlägen. I slutminuterna händer det mycket. Efter en inspark från Aron vinner Strömtorp bollen och kan ställa om och kommer 4 mot 3. Strax utanför straffområdet stoppas anfallet ojust och resulterar i matchens första varning. Efterföljande frispark slås på kraft, men rakt på Aron som räddar till hörna. Nu uppstår en underlig situation och domaren gör en av två matchavgörande bedömningar. Strömtorp packar ihop framför Aron, hörnan slås och Aron lyckas komma ut och boxa undan bollen, men den blir kvar i straffområdet. En Strömtorpspelare springer från målområdet mot bollen och på samma sätt springer vår spelare utanför straffområdet också mot bollen. Det är en 50/50 boll, men Strömtorpspelaren är först på bollen med en tå och passar en lagkamrat, men båda spelarna fortsätter framåt och det blir en kontakt axel mot axel. Strömtorpspelaren verkar helt oförberedd på att han möter en motspelare och faller som en klubbad oxe till marken. Domaren väljer att döma straff. Straffen slås bergsäkert i mål av Ottosson och sen är första halvlek slut.

Underläge 1-0 speglar inte alls matchbilden, men det slutar åtminstone att regna och solen tittat till och med fram. Hoppet finns att allt ska lösa sig i andra halvlek. Det gör det inte och en viss påverkan är att domaren i 57:e minuten väljer att frilägesutvisa Aron. Om straffen från läktaren kändes lite tveksam, så är denna situation mycket tveksam. En långboll dimper ner utanför Arons straffområde, framrusande anfallare är först på bollen och går upp för att nicka bollen över en utrusande Aron. Aron fullföljer och träffar spelaren medan han fortfarande är i luften. Solklar frispark och ingen hade protesterat mot ett gult kort. Vår mittback löper parallellt med Strömtorpsspelaren och passerar honom när han hoppar för att nicka. Han är sålunda mellan anfallaren och bollen när ojustheten sker. Även om Aron inte stoppat spelaren är vår back klart före till bollen som går mot kortlinjen. Med blåsvarta ögon är det därför helt omöjligt att det är en frilägesutvisning. Nåväl domaren dömer och vi får avsluta matchen med Charlie i målet och 9 utespelare. Trots detta blir sista 35 minuterna total dominans från U-laget (77 % bollinnehav under andra halvlek). Strömtorp försvarar sig med 8-1-1 formation och lyckas freda målet. För att accentuera att det är en motgångsdag får vi spela matchens sista minuter med 8 utespelare när Elias tvingas kliva av med näsblod.

En match vi, sett till prestation och spelövertag 71% (bollinnehav), förtjänta att vinna. Men fotbollen är inte sån, vilket är en del av charmen, även om det är surt när man är på andra sidan. Strömtorp håller ihop sin defensiv med Wiktorsson som ankare, krigar på i 95 minuter och får med sig några domslut, vilket gör att de tar hem 3 poäng. Fotbollsmatcher vinner man genom att göra mål och det gjorde vi inte idag. Inställningen, duellspelet och hur vi spelar boll i vår första gräsmatch är det inget fel på. Nu får vi nöta avslut och skott utifrån på ett lågt stående försvar kommande träningsvecka. Nästa match mot Kumla kommer troligtvis att bjuda på en annan typ av match mellan två spelande lag.